Velkommen til PR-foreningens hjemmeside

PR-foreningen

Hjem
Nallen 2010
Beställning 2010
Historia 2009
Organisasjoner
Kontakta oss
Nalledagen
PR-foreningen
Konferanser
Bra tips

Hvem er vi

Hvad vil vi
  • Arbetar på idealistisk och frivillig basis för att marknadsföra biblioteken i Norden
  • Samarbetar med de nordiska biblioteksföreningarna och andra relevanta organisationer och organisationer

PR foreningens historie

PR-FORENINGEN FOR NORDISKE BIBLIOTEKER
VIRKSOMHETSBERETNING 1995 - 2005

PR-FORENINGENS ARBEIDS BETYDNING FOR NORDISK SAMARBEID:

 

PR-foreningens arbeid for nordisk samarbeid har hatt stor betydning for utviklingen av et godt samarbeid med Foreningen Norden og Nordisk Ministerråd. Vårt initiativ har ført til økt forståelse for at bibliotekene har aktive lokale nettverk i hvert enkelt land og på tvers av landegrensene i Norden. Videre er bibliotekenes enorme kontaktflate til Nordens befolkning og bibliotekenes betydning som lokalsamfunnets kunnskapsbank og som opplevelsesarena blitt tydeliggjort i dette arbeidet. Bibliotekene fremstår i dette arbeidet som aktive og svært effektive gjennomførere av den nordiske bibliotekukens idégrunnlag.

 

Nordisk bibliotekuke er det største fellesnordiske arrangement. Uken har meget stor publikumsdeltakelse og den kommer i stand med minimalt byråkrati og til en svært liten kostnad.

 

BAKGRUNN FOR ETABLERINGEN AV FORENINGEN:

 

Danmarks biblioteksskole arrangerte høsten 1993, under ledelse av Jens Thorhauge, et Nordbok-kurs om markedsføring av bibliotek, Stærkere profil og image. Oppfordringene til deltakerne var å etablere en nordisk foreningen for markedsføring og synliggjøring av bibliotekene. Kurset var særdeles samlende og inspirerende og mange av kursdeltakerne beholdt kontakten over landegrensene og erfaringsutvekslingen var stor.

 

Høsten 1994 arrangerte SABs Kommitté för Marknadsföring och Infoormation et nordisk markedsføringsseminar i Lund i Sverige under tittelen - Att synas är att vara. Under dette seminaret ble en person fra hvert av landene Danmark, Finland, Norge og Sverige utpekt til å etablere en nordisk PR-forening for bibliotekene.

 

Disse var:

Anne-Marie Marstrand, Bibliotekerne i Søllerød/Team PR- og markedsføring (BF), Danmark

Riitta Myllylä, Finlands Biblioteksförening, Finland

Live Gulsrud, Asker bibliotek/Norsk Bibliotekforening: Markedsføringsutvalget (NBF), Norge

Björn Lindwall, Eskilstuna Stads- och Länsbibliotek/Sveriges Allmänna Biblioteksförening (SAB): Kommitté för marknadsföring, Sverige

 

ETABLERINGEN AV FORENINGEN:

21. – 22. januar 1995 møttes gruppen i SABs lokaler i Stockholm sammen med Christina Tovoté og Mats Claesson fra den svenske Markedsførings-komiteen.

 

Foreningen ble etablert med dette styret:

Björn Lindwall, leder.

Live Gulsrud, sekretær

Anne-Marie Marstrand, kasserer

Riitta Myllylä, medlem

 

De islandske bibliotekarene ble kontaktet. Først ble Martha Hildur Richter, så Pálina Magnusdottir valgt til å representere Island.

 

Målsetting og midlertidig handlingsprogram ble vedtatt.

Foreningen opprettet bankkonto i Danmark.

Markedsføring av foreningen og medlemsverving startet.

Økonomisk fikk foreningens medlemmer i stor grad dekket sine utgifter til det konstituerende møtet og etableringen av foreningen gjennom tilskudd fra Nordisk Ministerråd. Møter ble deretter i den første tiden i hovedsak dekket i forbindelse med andre møter, samt at Norsk Bibliotekforening og SAB dekket kostnadene for Norges og Sveriges representant i styret.

 

Foreningens styre arbeider på idealistisk grunnlag i sin fritid og mottar ikke honorar for arbeidet. Styret kommuniserer i stor grad ved bruk av elektronisk post, telefaks og telefon.

 

 

VIRKSOMHETEN ÅR FOR ÅR:

 

1995:

 

Tiltak:

Medlemsverving. Enkel informasjonsbrosjyre utarbeidet.

Innsamling av ideer til en felles nordisk idékatalog for bibliotekene.

Informasjon om foreningen gjennom bibliotektidsskriftene.

Kontakt med ulike firma.

 

PR-foreningens idé om en felles nordisk bibliotekuke:

PR-foreningen tok kontakt med Foreningen Norden ved representant Maj-Britt Imnander i Sverige og foreslo at vi i fellesskap skulle etablere en felles nordisk bibliotekuke. Hovedideen innebar at alle Nordens bibliotek og Foreningene Norden lokalt skulle samarbeid om arrangementer med Norden, nordisk kultur, litteratur og historie som tema. På samme tidspunktet (med utgangspunkt i kl. 1900 i Skandinavia) slukker bibliotekene det elektriske lyset og tenner levende lys og den samme tekst leses høyt for de fremmøtte.

 

Møter:

21. – 22. januar 1995 i Stockholm: Etablering av foreningen.

Foreningens styre holdt møte i forbindelse med en idékonferanse som ble holdt i København 19. – 20. august 1995. Deltakere på konferansen var styret og en representant fra landenes markedsføringsgrupper i bibliotekforeningene. Ideen om en felles nordisk bibliotekuke ble besluttet realisert fra 1997.

 

1996:

 

Tiltak:

Kontakter med Foreningen Norden og Nordisk Ministerråd om Nordisk Bibliotekuke.

Konkret arbeid med gjennomføring av den første Nordiske bibliotekuken høsten 1997 under temaet: Skumringstid – Ordet i Norden. Prosjektet ble knyttet til NORDLIV-satsningen. Prosjektkoordinator ble ansatt og fikk sin tilknytning til Foreningen Norden i Island: Hrafnhildur Josefsdottir.

 

Møter:

2. - 4. desember 1996 i Reykjavik for å forberede Nordisk bibliotekuke 1997.

 

Økonomi:

Ingen medlemskontingent innkrevd utover den nye medlemmer måtte betale. Utgifter dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke eller av landenes bibliotekforeninger.

 

 

1997:

 

Tiltak:

Logo for foreningen utarbeidet gratis av Gunilla Wolfram ved Eskilstuna Stadsbibliotek.

 

Skumringstime - Nordisk bibliotekuke 1997.

Forberedelser, møtevirksomhet og gjennomføring av den første Nordiske bibliotekuke, kalt Skumringstime med temaet Ordet i Norden. Prosjektkoordinator: Hrafnildur Josefsdottir.

PR-foreningen for nordiske biblioteker utarbeidet det meste av tekster til materiellet, med unntak av informasjonsavisen som var Foreningen Norden, Islands idé.

PR-foreningen utarbeidet en idékatalog som ble sendt bibliotekene som meldte seg på.

Videre hadde foreningens medlemmer kontakten med bibliotekene og påmeldingene fra disse, pressekontakt i hvert land, informasjonsartikler i bibliotektidsskriftene etc.

 

Materiell som ble produsert: Informasjonsbrosjyre til bibliotekene på 5 språk, informasjonshefte/avis til bibliotekets brukere, plakat trykket på 8 språk (en for hvert av språkene dansk, finsk, færøysk, grønlandsk, islandsk, nord-samisk, norsk, og svensk), tilsvarende for postkort.

(Felles illustrasjon i fire farger utformet av den islandske kunstneren: Audur Björnsdottir)

Materiellet ble sendt til alle landenes folkebibliotek og i noen grad skolebibliotek, delvis via nettverket som fylkesbibliotekene representerer i Norge og Sverige, via BTJ i Finland, gjennom Foreningen Norden i Danmark og fra Foreningen Norden på Island.

Felles tekst for opplesning var hentet fra Egil Skallagrimssons saga.

 

Resultat:

Oppslutningen var ca. 1.000 deltakende bibliotek.

Pressedekning: Aldri noensinne er det registrert tilsvarende pressedekning om noe nordisk arrangement.

 

Videre arbeidet foreningen med program for PR-konferansen i Eskilstuna våren 1998 og forberedelsene til gjennomføringen av Den internasjonale teddybjørndagen i de nordiske bibliotek høsten 1998.

 

Økonomi:

Ingen medlemskontingent innkrevd, bortsett fra av nye medlemmer.

 

Møter:

13. –14. april møttes Anne-Marie Marstrand, Björn Lindwall og Live Gulsrud i København.

2. – 3. mai møttes hele styret i København i forbindelse med Nordisk bibliotekuke.

 

Omkostningene ved møtene ble enten dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller medlemmenes arbeidsplasser.

 

 

1998:

 

Medlemsverving. Ny brosjyre utarbeidet.

Utarbeidelse av logo for foreningen.

 

Det ble foretatt et skifte i styret ved at Hólmkell Hreinsson, Akureyri bibliotek/Island kom inn i styret som erstatning for Pálina Magnusdottir som fikk barn.

 

Konferansen - Hurra vad vi är bra!, 8. – 10. mai i Eskilstuna. 40 deltakere fra de nordiske land. Markedsføring og synliggjøring av bibliotek var tema. Økonomisk støttet av NORDBOK.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Etter Björn Lindwalls initiativ ble den første markeringen av Den internasjonale teddybjørndagen gjennomført i Norden i 1998. (Dagen markeres i blant annet USA og England og er Teodore Roosevelts fødselsdag (teddybjørnen har sitt navn etter han).

 

205 bibliotek deltok med arrangementer for barn og voksne, utstillinger og musikk. (Målsettingen var 50 deltakende bibliotek). Mange og positive presseoppslag om bibliotek og lesning og teddybjørner i alle varianter.

 

Nordisk bibliotekuke 1998.

Konkret arbeid med gjennomføring av den andre nordiske bibliotekuken november 1998 under temaet: Skumringstid – Humor i Norden.

Prosjektkoordinator: Oddur Albertsson, Foreningen Norden i Island

Materiell som ble produsert: En felles plakat og postkort.

(Felles illustrasjon i fire farger utformet av den islandske kunstneren: Audur Björnsdottir.)

PR-foreningen utarbeidet en idékatalog.

Materiellet ble dette året sendt direkte til de påmeldte bibliotek.

Felles tekst: Frans G. Bengtsson: Røde Orm (kapitlet der Kong Harald Blåtann drikker jul)

De baltiske land deltok i Skumringstime-prosjektet.

Anne-Marie Marstrand reiste etter invitasjon til Vilnius og informerte om den nordiske bibliotekuken for bibliotekarer fra Litauen.

 

Egen hjemmeside for bibliotekuken var: www.nordisk-biblioteksuge.org

 

PR-foreningen hadde dette året uventet mye arbeid med gjennomføringen da en del ikke fungerte etter forutsetninger: Påmelding skulle skje direkte til Island enten via fax eller på prosjektets hjemmeside. I stor grad sendte bibliotekene sine påmeldinger til sitt lands bibliotekrepresentant. Videre måtte informasjonsmateriell som pressemeldinger etc utarbeides og distribueres av PR-foreningens medlemmer i hvert land. Prosjektorganisasjonen fungerte ikke tilfredsstillende.

 

Møter:

8. – 10. mai i Eskilstuna.

18. – 20. september i Södertälje og Gotland i forbindelse med møte om Nordisk bibliotekuke.

 

Omkostningene ble dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller styrets arbeidsplasser.

 

Økonomi:

Ingen medlemskontingent innkrevd av medlemmene.

 

1999:

 

Undersøkelsen: Undervisning i markedsføring ved de nordiske bibliotekhøgskolene.

Forberede PR-konferansen i Eskilstuna 26. – 28. mai 2000.

Hjemmeside åpnet på adressen: www.prforeningen.nu Hjemmesiden er laget og vedlikeholdes av Hólmkell Hreinsson og ligger på BiblioteksMedias server.

Ny vervebrosjyre utarbeidet og produsert av Hólmkell Hreinnson.

PR-foreningen ga sin fulle støtte til Informationsavdelningen ved Stockholms stadsbibliotek og uttrykte sin bekymring over forslag om kraftige budsjettkutt for avdelingen. Brevet ble sendt til de ansvarlige for kulturen i Stockholm.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe en bamsepakke og kartonger med teddybjørnen Matheus produsert av Bukowski Design AB. Bukowski ga to store bamser, Nina og Urban, til hvert land. Disse er sendt ut på reise mellom bibliotekene. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med Matheus som motiv til dagen.

 

Resultat:

Meget stor deltakelse, hvor også skolebibliotek og spesialbibliotek deltok. God pressedekning lokalt. Tilbudet om å kunne kjøpe teddybjørnen Matheus for salg eller til bruk som gaver i bibliotekene, ble godt mottatt.

 

Nordisk bibliotekuke 1999:

8.- 14. november 1999. Tema: Sagn og myter før og nå. Prosjektkoordinator Anita Löfgren, Foreningen Norden i Finland.

Felles opplesingstekst var hentet fra Kalevala, 41. sang og vandrehistorien Rotta i pizzaen (Bengt af Klintberg). Plakaten utformet av den finske kunstneren Heikki Peron.

 

Ny hjemmeside for prosjektet: www.nordiskbiblioteksvecka.org

 

Møter:

14. – 17. januar i København i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 1998.

20. – 24. mai i København for å forberede Nordisk bibliotekuke/Skumringstime 1999.

16. – 18. september i Göteborg. PR-foreningen deltok på Bok- og biblioteksmessen og fikk stå på stand sammen med Stockholms Stadsbibliotek. Markedsføring av Nordisk bibliotekuke og Den internasjonale Teddybjørndagen.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller av styrets arbeidsplasser.

 

Økonomi:

Ingen medlemskontingent innkrevd.

Alle medlemsbibliotek har fått tilsendt informasjon om at medlemskontingenten fra 2000 vil være kr. 300,- for bibliotek og kr. 100,- for personlige medlemmer i året.

Det er opprettet bankkonti for foreningen i hvert land.

Nye medlemmer er vervet og innbetalingsblanketter sendes ut på slutten av året.

Overskudd av salg av artikler og materiell til bibliotekene i forbindelse med Teddybjørndagen vil forhåpentligvis gjøre at foreningens medlemmer har mulighet til å møtes.

 

2000:

 

PR-konferansen som var planlagt i Eskilstuna 26. – 28. mai 2000 ble utsatt til 2001 fordi det på samme tidspunkt ble arrangert flere andre bibliotekkonferanser i Norden.

 

Styret kommuniserer og arbeider vesentlig ved bruk av e-post.

 

Hjemmesiden er i liten grad videreutviklet, men en forbedring av siden vil bli prioritert i 2001.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe teddybjørnen Lilla Älskling produsert av Bukowski Design AB. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med Lilla Älskling som motiv. Kortet ble fordelt til de bibliotek som bestilte bamsen.  Bibliotek kunne som tidligere år også få et diplom som bevis på sin deltakelse.

 

Resultat:

Meget stor oppslutning, og også skolebibliotek og spesialbibliotek deltok. God pressedekning lokalt. Tilbudet om å kunne kjøpe teddybjørnen Lilla Älskling for salg eller til bruk som gaver i bibliotekene, ble godt mottatt. PR-foreningen har kun oversikt over deltakende bibliotek som bestilte bamsepakker.

 

Nordisk bibliotekuke 2000:

8.- 14. november 2000. Tema: Barnet i Norden. Prosjektkoordinator Anita Löfgren, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles opplesingstekst var hentet fra Astrid Lindgren: Nye spell av Emil i Lønneberget (kapitlet ”Lørdag den 28. juli.”). Plakaten var Björn Bergs illustrasjon til boken.

Hjemmeside for prosjektet: www.nordiskbiblioteksvecka.org

 

Møter:

4. – 8. februar i Helsingfors i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 1999.

12. – 14. mai i Stockholm for å forberede Nordisk bibliotekuke 2000.

1. – 3. desember i København for å forberede PR-konferansen våren 2001 og evaluere Teddybjørndagen 2000. Forberede evalueringsmøtet i januar 2001 for Nordisk bibliotekuke 2000, samt planlegge bibliotekuken 2001.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller av styrets arbeidsplasser.

 

Økonomi:

Medlemskontingent innkrevd:  NOK/SEK/DKK. 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer.

 

Styret arbeider med Den internasjonale teddybjørndagen, Nordisk bibliotekuke og PR-konferansen i 2001.  Styrets videre arbeid er avhengig av at medlemmene støtter opp om arbeidet ved betaling av medlemskontingenten.

 

Nytt styremedlem fra Finland:

Riitta Myllylä har skiftet arbeidsplass for to år og hun har i denne forbindelse skaffet en annen representant fra Finland, Päivi Jokitalo, som vil tre inn i styret fra 2001.

 

2001:

 

Utsendte medlemsbrev legges heretter i ulike språkversjoner på medlemsdelen av foreningens hjemmeside.

 

PR-konferansen Gör vad du tycker är bäst, i Eskilstuna 4. – 6. mai. Presentasjon av spennende markedsførings- og synliggjøringstiltak i nordiske bibliotek, landsomfattende kampanjer, ideer og artikler for salg i bibliotekene.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Dette året hadde vi ikke kapasitet til å selge bamser. Det er et stort arbeid forbundet med utsendelsene og foreningen har ikke økonomi til å lønne noen for å gjøre jobben. Bibliotek kunne som tidligere år også få et diplom som bevis på sin deltakelse.

 

Resultat:

Vi vet ikke hvor mange som markerte dagen, men går ut fra at mange gjorde det ettersom arrangemente ikke er økonomisk kostbart og garantert vellykket å gjennomføre for biblotekene.

 

Samarbeidet med Bukowki Design og BibliotekMedia vil fortsette.

 

Nordisk bibliotekuke 2001:

12.- 18. november 2000. Tema: Ord & Toner i Norden. Prosjektkoordinator Leila Lukander, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles sanger var Carl M. Bellman: Fjäriln vingad syns på Haga (sång nr. 64) og Benny Andersen: Svantes lykkelige dag. Torbjørn Egner: Pepperkakebakesang (fra Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen). Plakaten var utformet av den norske kunstneren Øivind Jorfald.

 

Hjemmeside for prosjektet: www.nordiskbiblioteksvecka.org

 

Møter:

11. – 14. januar i København m/Foreningen Norden i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 2000, planlegging av uken 2001.

22. – 25. mars i Stockholm/Mariehamn m/Foreningen Norden. Forberedelse av  Nordisk bibliotekuke 2001. PR-foreningen startet arbeidet med idékatalogen.

2. – 6. mai I Eskilstuna sluttføring av idékatalogen og gjennomføring av PR-konferansen.

1. - 3. september på Gotland. Reiseuken ”Avgang biblioteket” diskutert som nytt tiltak.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller av styrets arbeidsplasser.

 

Økonomi:

Medlemskontingent innkrevd:  NOK/SEK/DKK. 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer.

 

2002:

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Det var dette året 100 år siden teddybjørnen, som følge av T. Roosevelts mislykkede bjørnejakt, så dagens lys. Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe teddybjørnen Mietek produsert av Bukowski Design AB. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med Mietek som motiv. Kortet ble fordelt til de bibliotek som bestilte bamsen.  Bibliotek kunne som tidligere år også få et diplom som bevis på sin deltakelse.

 

Resultat:

Meget stor oppslutning, og også skolebibliotek og spesialbibliotek deltok. God pressedekning lokalt. Tilbudet om å kunne kjøpe teddybjørnen Mietek for salg eller til bruk som gaver i bibliotekene, ble godt mottatt. PR-foreningen har kun oversikt over deltakende bibliotek som bestilte bamsepakker.

 

Nordisk bibliotekuke 2002:

8.- 14. november 2000. Tema: Norden har ordet – Nordisk Råd 50 år.. Prosjektkoordinator Leila Lukander, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles opplesingstekster:

Til Morgengry-arrangementet Tove Jansson: Grantreet fra samlingen Det usynlige barnet. Til Skumringstime-arrangementet kl 1900 William Heinesen: De stumme gjester fra samlingen Laterna Magica. Kunstneren Edvard Fuglø fra Færøyene utformet plakaten.

 

Hjemmeside for prosjektet: www.nordiskbiblioteksvecka.org

 

Møter:

I alle møter diskuteres foreningens arbeid og tilbud. Hovedtema gjengis under:

11. –14. januar i Oslo, Voksenåsen/m Foreningen Norden i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 2001. Planlegging av uken i 2002.

28. februar – 3. mars i København. Nordisk bibliotekuke 2002.

23. – 25. mars i Göteborg m/Foreningen Norden for å forberede Nordisk bibliotekuke. (Björn Lindwall, Hólmkell Hreinsson, Live Gulsrud deltok fra PR-foreningen)

3. – 5. mai i Bromma for å utarbeide idékatalogen til Nordisk bibliotekuke.

29. november – 2. desember i Bromma. Evaluering og forberedelse av evalueringsmøtet med Foreningen Norden i januar. Planlegging av PR-konferansen 2003.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av landenes bibliotekforeninger eller av styremedlemmenes arbeidsplasser.

 

Økonomi:

Medlemskontingent innkrevd:  NOK/SEK/DKK. 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer.

 

2003:

 

PR-foreningens styre har brukt mye tid dette året på å redegjøre for at vi verken har blitt innviet i eller har godkjent planene for prosjektet Stemmer fra Norden. (Dette er en forfatterturne hvor nominerte forfattere til Nordisk Råds litteraturpris i 2001 0g 2002 reiste rundt i Norden for å bli presentert i ulike forfatterarrangement, vesentlig i bibliotek.) PR-foreningen har vært kritiske til både måten turneen ble gjennomført på og til bruken av midlene som var stilt til rådighet.

 

PR-konferansen Samling kring boken – att marknadsföra bibliotekets själ i Eskilstuna ble avlyst på grunn av for få påmeldte. Umiddelbar evaluering viste at tilbudet av konferanser er meget stort i Norden og at mange dessverre er sammenfallende i tid. Bibliotekenes økonomi er betydelig forverret og kursdeltakelse nedprioriteres. Konferansen forsøkes gjennomført våren 2004.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe teddybjørnen Patusz produsert av Bukowski Design AB. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med Patusz som motiv. Kortet ble fordelt til de bibliotek som bestilte bamsen. Bibliotekene kunne som tidligere år også få et diplom som bevis på sin deltakelse, samt at diplom kunne lastes ned fra hjemmesiden.

 

Resultat:

Meget stor oppslutning, og også skolebibliotek og spesialbibliotek deltok. God pressedekning lokalt. Bibliotekene kjøper i stigende grad bibliotekbamsene for å benytte dem som gaver i ulike sammenhenger. PR-foreningen har kun oversikt over deltakende bibliotek. En del nye bibliotek har meldt seg inn som medlemmer som følge av teddybjørndagen.

 

Nordisk bibliotekuke 2003:

10.- 16. november 2003. Tema: Havet i Norden. Prosjektkoordinator Leila Lukander, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles opplesingstekst til morgengry-arrangementet var til den grønlandske barneboken Anngannguujuk - gutten som ble bortført, samt til skumringstime-arrangementet innledningsavsnittene til Alexander Kielland: Garman & Worse. Den grønlandske barneboken ble utgitt på samtlige språk, unntatt norsk, som en nordisk samproduksjon. Fotografen Rita Jokiranta fra Åland utformet plakaten.

 

I samarbeid med Maj-Britt Imnander, FN Sverige, har Björn Lindwal søkt bidrag fra Nordisk Ministerråd til oversettelse av den grønlandske barneboken til alle nordiske språk, samt bidrag slik at deltakende bibliotek kunne kjøpe boken til redusert pris.

 

Hjemmeside for prosjektet skiftet domenenavn til: www.bibliotek.org

Siden ble omorganisert og driftet av Ole Harald Flaaten, Tønsberg i Norge. For første gang er PR-foreningen fornøyd med måten hjemmesiden har fungert på.

 

Over 1000 bibliotek i de nordiske land, de baltiske stater, samt Shetland og Orknøyene var påmeldt. I tillegg deltok en rekke bibliotekfilialer og skolebibliotek under hovedbibliotekets påmelding.

 

Møter:

I alle møter diskuteres foreningens arbeid og tilbud. Hovedtema gjengis under:

15. – 19. januar i Akureyri/Reykjavik m/Foreningen Norden i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 2002 og planlegging av uken 2003. Årets bibliotekbamse ble tatt ut.

14 – 16. mars i Holte, Danmark for å utarbeide idékatalogen til Nordisk bibliotekuke 2003 og detaljer vedrørende PR-konferansen i Eskilstuna, samt utforme brev vedr prosjektet Stemmer fra Norden.

13. –15. april var Björn Lindwall og Live Gulsrud i møte med prosjektkoordinator, samt Åsa Juslin og Maj Britt Imnander  i Stockholm for å godkjenne plakaten til Nordisk bibliotekuke.

Barbara Bukowski ble dessuten besøkt.

8. – 11. mai i Stockholm ble idékatalogen til Nordisk bibliotekuke 2003 produsert.

17. november i Malmö. Björn Lindwall har møte med Karin Bue (FNF) og prosjektkoordinator Leila Lukander vedrørende prosjekt Skumringstime.

20.-24. november i Stockholm/Åbo for å evaluere Teddybjørndagen, Nordisk bibliotekuke, samt planlegge foreningens videre arbeid og tiltak som Avgang biblioteket og PR-konferansen.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av styremedlemmenes arbeidsplasser og gjennom medlemskontingenten..

 

Økonomi:

Medlemskontingent innkrevd:  NOK/SEK/DKK 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer. Styrets møter legges i sammenheng med andre nordiske møter slik at foreningens økonomi ikke belastes.

 

2004:

 

PR-foreningens styre har også i 2004 brukt mye tid på Skumringstime-prosjektet. Det er blitt et omfattende og ambisiøst prosjekt hvor prosjektmidlene bevilges direkte fra Nordisk Råd..

 

PR-foreningen var medarrangør av seminaret H.C. Andersen – sagoberättaren.  4. oktober 2004 i Stockholm og seminaret ”Förmedling av nordisk litterataur i Norden” 22. oktober 2004 i Malmö.

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe teddybjørnen Nicole produsert av Bukowski Design AB. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med Nicole som motiv. Samarbeidet med begge leverandører er godt. Kortet ble fordelt til de bibliotek som bestilte bamsen. Bibliotekene kunne som tidligere år også få et diplom som bevis på sin deltakelse, samt at diplom kunne lastes ned fra hjemmesiden.

 

Resultat:

Meget stor oppslutning, og også skolebibliotek og spesialbibliotek deltok. God pressedekning lokalt. Bibliotekene kjøper i stigende grad bibliotekbamsene for å benytte dem som gaver i ulike sammenhenger. PR-foreningen har kun oversikt over deltakende bibliotek. En del nye bibliotek har meldt seg inn som medlemmer som følge av teddybjørndagen. Medlemmene har tilgang til en egen idékatalog som ligger på foreningens lukkede del av hjemmesiden.

 

Nordisk bibliotekuke 2004:

8.- 14. november 2004 ble den åttende nordiske bibliotekuken – Skumringstime arrangert. Tema: Det var en gang i Norden …. Prosjektkoordinator Leila Lukander, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles opplesingstekst til morgengry-arrangementet H.C. Andersens eventyr: Den stygge andungen, og  til skumringstime-arrangementet H.C. Andersens eventyr Det utroligste. Den danske kunstneren Flemming B. Jeppesen utformet plakaten. Plakaten ble av mange bibliotek brukt som konkurransegrunnlag for tittel på H.C. Andersens eventyr.

 

Hjemmeside for prosjektet: www.bibliotek.org

Siden ble omorganisert og driftet av Ole Harald Flaaten, Tønsberg i Norge.

 

Over 1900 bibliotek i de nordiske land og de baltiske stater var påmeldt. I tillegg deltok en rekke bibliotekfilialer og skolebibliotek under hovedbibliotekets påmelding. Dette er rekord for påmeldt deltakelse, noe som ansees å ha sammenheng med temaet.

 

Møter i styret:

I alle møter diskuteres foreningens arbeid og tilbud, men svært mye av tiden medgår til Skumringstimeprosjektet og den internasjonale teddybjørndagen. Hovedtema for møtene gjengis under:

29. januar- 1. februar i Stockholm m/Foreningen Norden i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 2003 og planlegging av uken 2004. Årets bibliotekbamse ble tatt ut.

12. – 15. mars i Danmarks Bibliotekforenings lokaler i København. Utarbeidelse av  idékatalogen til Nordisk bibliotekuke 2004.

3. mai i Malmö: Anne-Marie Marstrand deltok i møte for å godkjennelse av årets plakat til Skumringstimen 2004.

18. – 19. august i  Jakobstad: Årskonferanse arrangert av den Finlands-svenske bibliotekforeningen om markedsføring. Björn Lindwall og Päivi Jokitalo deltok som forelesere.

23. – 26. september i Göteborg: Björn Lindwall deltok på Bok & Bibliotekmessen på Foreningen Nordens stand hvor han markedsførte Skumringstime/Nordisk bibliotekuke, PR-foreningen og Den internasjonale teddybjørndagen.

4. oktober i Stockholm: Seminar om H.C. Andersen i Musikmuseet i Stockholm. Samarbeid mellom PR-foreningen for nordiske biblioteker i Sverige og Foreningen Norden i Sverige.

22. oktober i Malmö: Seminaret Förmedling av nordisk litteratur i Norden i Malmö Stadsbibliotek. Björn Lindwall, Hólmkell Hreinsson og Anne-Marie Marstrand deltok.

28. - 31. oktober i Helsingfors: Päivi Jokitalo deltok på bokmessen i Helsingfors.

17.-20. november i København: Styremøte. Evaluering av Skumringstime 2004 og våre krav til fortsatt samarbeid om prosjektet.

 

Omkostningene ved styrets arbeid ble i hovedsak dekket over prosjekt Nordisk bibliotekuke, av styremedlemmenes arbeidsplasser og gjennom medlemskontingenten..

 

Økonomi:

Medlemskontingent innkrevd:  NOK/SEK/DKK 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer. Styrets møter legges i sammenheng med andre nordiske møter slik at foreningens økonomi ikke belastes.

 

2005:

 

Den internasjonale teddybjørndagen, 27.10:

Påmeldte bibliotek ble tilbudt å kjøpe teddybjørnen Banker-Björn produsert av Bukowski Design AB. BiblioteksMedia i Sverige produserte et postkort med bamsen som motiv. Kortet ble fordelt til de bibliotek som bestilte bamsen. Bibliotekene kunne laste ned et diplom fra PR-foreningens hjemmeside.

 

Resultat:

Stor oppslutning som tidligere år. Bamsen ble meget raskt utsolgt i hele Norden.

 

Nordisk bibliotekuke 2005:

14. – 20. november 2005 ble den niende nordiske biblotekuken Skumringstime arrangert. Tema: På reise i Norden. Prosjektkoordinator Leila Lukander, Foreningen Norden i Finland.

 

Felles opplesingstekst til morgengry-arrangementet og til skumringstime-arrangementet: Selma Lagerlöf: Nils Holgerssons vidunderlige reise, kapitlet To byer. Kunstneren Ilon Wikland fra Sverige utformet plakaten.

 

Hjemmeside for prosjektet: www.bibliotek.org

Siden driftes av Ole Harald Flaaten, Tønsberg i Norge.

 

Prosjektet fikk også dette året stor oppslutning. De baltiske land er ivrige deltakere.

 

Møter:

I alle møter diskuteres foreningens arbeid og tilbud. Hovedtema gjengis under:

28. – 30. januar i Helsingfors m/Foreningen Norden i forbindelse med evaluering av Nordisk bibliotekuke 2004 og planlegging av uken 2005. Årets bibliotekbamse ble tatt ut.

8. – 9. april i København: Møte holdt i Danmarks Biblioteksforenings lokaler for å utarbeide idékatalogen til Nordisk bibliotekuke 2005 og detaljer vedrørende PR-konferansen i Eskilstuna 24.- 26. november 2005.

19. mai i Island: Foredrag om markedsføring av PR-foreningens styre i den islandske biblioteksjefforeningen i Isafjørdur, Island.

19. september i Stockholm: Seminaret Selma Lagerlöf och resenären Nils, på Skansen. Seminaret ble arrangert av Foreningen Norden i Sverige, PR-foreningen for nordiske biblioteker og Norden i Fokus. Björn Lindwall intervjuet blant annet Ilon Wikland.

24.-26. november PR-konferanse i Eskilstuna: Fra vugge til grav – med boken som følgesvenn. Konferansen fikk god opplsutning.

 

Økonomi:

Medlemskontingent NOK/SEK/DKK 300,- for bibliotek og 100,- for personlige medlemmer. Kontingent ikke innkrevd i Norge. Styrets møter legges i sammenheng med andre nordiske møter slik at foreningens økonomi ikke belastes.

 

2006:

 

Møter:

20. – 23. januar i Riga: Evaluering av Skumringstime 2005 og planlegging av Skumringstime 2006. Ny prosjektkoordinator: Carl Liungman og prosjektkontoret er flyttet til FNF i Malmö.

17. – 19. mars i København: Utarbeidelse av idékatalogen til Skumringstime 2006.

 

Live Gulsrud

sekretær

Send mail til holmkell@prforeningen.org med spørgsmål eller kommentar om denne web.